Implantologia este o specialitate chirurgicală care are rolul de a înlocui dinții lipsă sau grav deteriorați, în condiții de siguranță. Implantul dentar este o piesă din titan pur (99,5%), având forma unui șurub artificial. El creează o rădăcină artificială în osul maxilar, acolo unde dintele lipsește. Reconstrucția este formată dintr-un segment intraosos (implant) și un segment supraosos (bont protetic). Deasupra bontului e ancorată o coroană, o punte sau o proteză. Rata de succes a implantului este foarte mare (95% la mandibulă și 90% la maxilar), dacă pacientul are o stare generală și locală bună, prezintă o igienă dentară bună și nu este fumător sau consumator de băuturi alcoolice în exces.

Materialul din care sunt realizate implanturile dentare (segmentul intraosos), titanul, are proprietatea de biocompatibilitate, adică prin interacțiunea acestuia cu organismul probabilitatea reacțiilor adverse este minimă.

Implanturile dentare reprezintă la ora actuală cea mai elegantă metodă de a înlocui dinții lipsă prin protezare fixă (diferită de protezele mobile, care trebuie îndepărtate din cavitatea orală pentru igienă), rezultând o dentiție foarte apropiată de dinții naturali.

Inserate pe locul fostelor rădăcini, implanturile dentare constituie baza noilor dinți, care vor avea rol funcțional și o estetică asemenea dinților naturali.

Consultația inițială pentru implantologie va începe cu o serie de radiografii și o evaluare clinică a pacientului, în vederea stabilirii unui diagnostic. Perioada de vindecare după operația de inserare a implanturilor durează între 4-6 luni. E bine de precizat că după operația realizată în clinica stomatologică, pacienții trebuie să respecte o igienă locală foarte bună, deoarece în lipsa acesteia apar inflamații gingivale care pot conduce la pierderea implantului.

Se impune, astfel, necesitatea realizării controalelor periodice la fiecare trei luni la medicul specialist.

 

Rolul implantului dentar:

  • înlocuiește rădăcina dintelui pierdut și previne migrarea dinților învecinați
  • permite protezarea fixă în situațiile în care s-ar fi impus purtarea protezelor mobile
  • stopează procesul de atrofie osoasă
  • previne retracția gingiei și resorbția osului
  • rol esențial în bio-estetica dentară

Medicii specialiști în implantologie din clinica noastră sunt Dr. Iulieana Marici și Dr. Roxana Mușat.


  1. Implantul se inseră în osul maxilar.
  2. Se realizează osteointegrarea.
  3. Se aplică bontul protetic.
  4. Se inseră coroana pe bont (ceramică)