Cu toate că placa dentară microbiană este principala cauză a bolii parodontale, există și alți factori care o favorizează: fumatul, utilizarea anumitor contraceptive orale, anumite medicamente, punți neadaptate corect marginal, obturații dentare vechi, boli sistemice precum SIDA sau diabet zaharat, anumite tipuri de steroizi, bruxism sau chiar o alimentație incorectă.

Boala parodontală poate fi stopată din evoluție sau chiar tratată. Faza incipientă a bolii parodontale este gingivita – reversibilă prin tratamentul adecvat și printr-o igienă orală riguroasă și corectă. Netratată, gingivita poate duce la parodontopatie cu retracții gingivale, mobilitate dentară și, în final, la pierderea dinților de pe arcadă. În gingivită, placa bacteriană irită marginea gingivală, facând-o sensibilă și sângerândă. Această fază este înca reversibilă. Primul semn clinic o reprezintă sângerările gingivale la periaj! Dacă aveți astfel de semne, prezentați-vă de urgență la un control dentar!

Parodontita – este o următoarea formă a patologiei parodonțiului; placa dentară microbiană, dacă nu este îndepărtată pentru mult timp, se transformă în tartru. Continuând să crească, acesta împinge inserția gingivală spre rădăcină sau o îndepărtează de dinte și se formează astfel pungi parodontale între dinte și gingie.

Parodontita avansată – apare atunci când boala a continuat să avanseze, in lipsa unui tratament și a igienei orale zilnice și corecte. Se distrug osul și ligamentele parodontale. Dinții, chiar și cei sănătoși, pot deveni mobili și se poate ajunge la extracția dentară.

Tratamentul bolilor parodontale este de două tipuri:

 1. Nechirurgical – constă în detartraj și chiuretarea pungilor gingivale sub anestezie locală, combinată sau nu cu mijloace adiționale (antibiotice, aplicații locale de antiseptice), tratamente LASER.
 2. Chirurgical – constă în intervenții chirurgicale sub anestezie locală, al căror scop este de a curăța zonele cu tartru și țesut infectat, inaccesibile mijloacelor nechirurgicale.

Lipsa osului alveolar și a gingiei poate fi suplinită tot prin mijloace chirurgicale, prin intervenții în care, în zonele afectate, după curățare, se adaugă substituent de os și/sau grefe de țesut gingival.


În principal, tratamentul bolii parodontale include:

 • Identificarea cauzelor parodontopatiei
 • Îndepărtarea factorilor cauzatori de parodontopatie (tratarea corectă a cariilor dentare, îndepărtarea obturațiilor vechi cu carii marginale, coroane sau punți dentare neadaptate marginal etc.)
 • Igienizare profesională (detartraj ultrasonic + airflow + periaj profesional)
 • Tratament antibiotic
 • Intervenții chirurgicale (chiuretaj parodontal, intervenții cu lambou etc.)
 • Vaccinuri (mai rar)
 • Ținerea sub control a bolilor sistemice printr-o medicație corectă
 • Renunțarea la fumat
 • Educarea pacientului în vederea unei alimentații corecte
 • Monitorizarea bolii parodontale