Profilaxia reprezintă prevenirea îmbolnăvirii dentare, dar și prevenirea complicațiilor, în cazul afecțiunilor deja existente.

Pentru a preveni acestea, trebuie să înțelegem relația ”cauză-efect”: marea majoritate a afecțiunilor legate de cavitatea bucală sunt datorate unei igiene nesatisfăcătoare.

Este absolut necesar un control periodic la stomatolog, din 6 în 6 luni, tocmai pentru profilaxie : medicul dentist îi va prezenta pacientului tehnica de periaj recomandată, modul de folosire a aței dentare, îi va recomanda metode auxiliare de îndepărtare a plăcii bacteriene (răzușa pentru limbă, periuțe interdentare, dușul bucal etc.), pasta de dinți și apa de gură alese în funcție de afecțiunile asociate și nevoile pacientului și îl va dispensariza, îl va monitoriza prin aceste controale periodice.

Dacă există carii dentare incipiente, în stadiul de simplă demineralizare, profilaxia poate consta în fluorizări locale realizate în cabinetul stomatologic.

Pentru menținerea sănătății cavității orale este necesară igienizarea profesională, care constă în:

-detartraj

-periaj professional

-air-flow

-fluorizarea arcadei

-sigilarea șanțurilor sau fosetelor cu material compozit sau glassionomer.


Să recapitulăm – Ai grijă de igiena bucală zilnic și nu uita de vizitele periodice la medicul dentist, în care să puneți la punct împreună un sistem care să te ajute să previi cariile, tartrul, placa bacteriană sau alte probleme dentare. Apoi,  întors acasă, pacientul are responsabilitatea să respecte cu sfinţenie regulile de igienă !

Hipersensibilitatea dentara

Daca uneori vă dor dinții în prezența unui stimul (alimente foarte reci, aer rece, gust acru) – durere ce dispare ulterior, odată cu îndepărtarea acestuia, ai beneficiat de un tratament de albire profesionala ori ți-au fost șlefuiți dinți vitali, atunci este posibil să te confrunți cu o hipersensibilitate dentară.

In clinica noastră, tratamentul profesional al hipersensibilității se bazează pe produse ce închid canaliculele dentinare, blocând complet accesul stimulilor către terminațiile nervoase.