Cariologia reprezintă acea parte a medicinei dentare care se ocupă cu tratamentul cariilor.

Netratată, caria dentară se poate complica cu inflamarea pulpei dentare, infecții și poate duce chiar la pierderea dintelui.

Obturația coronară (plomba) este o manoperă prin care se elimină caria dentară și se reconstituie dintele cu material compozit fotopolimerizabil. Reconstructia corono-radiculară este necesară când există o distrucție coronară extinsă. Este o etapă ulterioară tratamentului endodontic pentru a întări coroana, dar și rădăcina dintelui.

Tratamentul cariilor este indicat să se realizeze pe cât posibil cu conservarea pulpei dentare (nervului) la dintele respectiv. Daca situația clinică nu o permite, atunci vor fi necesare mai multe ședințe de tratament și se poate îndepărta și nervul.

Tratamentul cariilor urmărește:

-îndepărtarea în totalitate a țesuturilor dentare afectate

-protecția țesuturilor sănătoase, prin utilizarea unor materiale care izolează dintele de variațiile de temperatură

-reconstrucția dintelui (plomba), cu ajutorul unor materiale care asigură în egală măsură rezistența, funcționalitatea și estetica.

Întregul tratament se realizează sub anestezie locală, care înlătură orice disconfort.

Atunci când caria dentara a distrus o mare parte din dinte, acesta nu mai poate fi refăcut printr-o simplă obturație (“plomba”). Pereții restanți sunt prea subțiri pentru a putea suporta presiunea care se exercită asupra dintelui și se pot fractura, de aceea este necesară protecția pereților sănătoși prin acoperirea lor cu o coroană dentară.