Tehnicile PRP (Platelet Rich Plasma) sau PRF (Platelet Rich Fibrin) reprezintă metode revoluționare, atât în medicina generală, cât și în medicina dentară de a obține factori benefici pentru reparația tisulară. Avantajul îl constituie faptul că sunt factori proprii pacientului, pentru că provin din sângele acestuia, recoltat.

PRP este o plasmă bogată în trombocite, ce conțin factori de creștere importanți pentru defectele osoase sau tisulare ale pacientului, precum PDGF, TGF, IGF-1, PDAF, PDEGF, PF-4. De asemenea, conține o cantitate semnificativă de fibrinogen, util în reparația țesuturilor. Acești factori de creștere vor induce proliferarea, chemotaxia și diferențierea celulelor, procese esențiale în osteogeneză (generarea de os nou).

PRF (Platelet Rich Fibrin) este acea membrană gelatinoasă din sângele propriu al pacientului, obținută printr-o tehnică specială de centrifugare. Membrana obținută are un conținut bogat de trombocite, proteine de legare și factori de creștere care, odată introduse în zona dorită, accelerează și stabilizează procesul de vindecare.

Ambele metode se realizează astfel:

  • Se recoltează sânge de la pacient în eprubete speciale
  • Sângele proaspăt recoltat se centrifughează la un program special
  • Se vor obține 3 porțiuni, precum în imaginea alăturată.
  • Factorii de creștere din membranele obținute sunt eliberați treptat timp de 7 zile, iar acțiunea lor duce la o vindecare rapidă încă din primele zile după intervenția chirurgicală.
  • Se utilizează aceste tehnici în implantologie (osteointegrare, refacerea gingiei fixe, protezarea pe implant), sinus lift intern și extern, plasmolifting, intervenții parodontale, extracții dentare, micșorarea riscului de periimplantita, prevenția parodontopatiei, eliminarea durerilor.